Korzika Holidays
1000 Út Utazási Iroda
Engedély szám: U-01681-2015

Cím: 1054 Budapest Kálmán Imre u. 14
Telefon: 36-1-301-4998, 99
E-mail: korzikaholidays@1000ut.hu

Facebook
Hírlevél

Bor és gasztronómia - GASZTRONÓMIAI ÉLMÉNYEK PÁRIZSTÓL LYONIG  

 
Azonosító:
646
Ellátás:
Reggeli
Szállás Árak
GASZTRONÓMIAI ÉLMÉNYEK PÁRIZSTÓL LYONIG
Szállás

Pezsgő, Bugundia-i vörösbor, Dijon-i mustár, Créme de Cassis, Beaujolais …Utazásunk során megkóstolunk mindent, amit csak lehet!

1.nap   Budapest – Párizs
Elutazás Budapestről 15:20 h-kor az Easyjet járatával. Érkezés Párizsba 17:40 h-kor, majd transzfer a Szajna parti kikötőhöz. Este hajókázás a Szajnán gasztronómiai vacsorával, miközben megcsodálhatjuk Párizs legszebb látnivalóit esti fényben. Szállás a belváros szélén.

2. nap  Reims – Éperney  (150 km)
Reggeli után Reimsbe utazunk. Itt megtekintjük a város leghíresebb műemlékét, a lenyűgöző Katedrálist, mely a Franciaország legfontosabb gótikus temploma.Itt koronázták meg évszázadokon keresztül a francia királyokat. Az 1211-ben épült katedrális 1991-óta az Unesco Kulturális Világörökség része. Legszebb része a reliefekkel díszített nyugati homlokzat, amely egy építészeti remekmű. A Katedrális mellett található a Palais du Tau gótikus, majd barokk arculatú érseki palotája, amely szintén fontos szerepet játszott a koronázások alkalmával. Végül megtekintjük a Szent Remigius bazilikát is.
Ezután a világ egyik legdrágább pezsgő vidékére, Épernay környékére utazunk, hogy megismerjük a pezsgőkészítés rejtelmeit. Látogatás egy régi,családi hagyományokat őrző birtokon, ahol a megkóstolunk 2 féle pezsgőt. Vacsora Épernayben, szállásReims/Épernay környékén.

3. nap Éparnay – Dijon (300 km)
Reggeli után Dijonba utazunk. Érkezés után a várossal ismerkedünk. Dijon az egykori Burgundi Hercegség fővárosa és egyben a világhírű burgundiai borvidék északi végpontja. Már a római időkben létesült itt egy vár Divio néven.
A városban számos műemlék látható. A félkör alakú központot (Place de la Libération) a 17. században alakították ki. Sétánk közben megtekintjük a három szárnyból álló, Merész Károly és elődeinek egykori palotáját (Palais des Ducs et des États de Bourgogne), a 14.századi Église Notre-Dame templomot, melynek egyik kápolnájában található a 11. századi Fekete Madonna faszobor, amely az egyik legrégebbi ilyen alkotás az országban. Ezután a 13.századi Cathédrale St Bénigne-t látogatjuk meg. A három tornyú katedrális egyike, a huszártorony, közel 100 magas. Délután látogatás egy interaktív múzeumban, a Le Cassissiumban. Itt megismerhetjük a hires Créme de Cassis, a feketeribizli likör történetét,készítését, melyet száraz fehérborral vagy pezsgővel felöntve fogyaszthatunk apéritifként (Kir, Kir- Royal). A látogatást kóstoló követi. Szállás Dijon/Beaune környékén, a vacsora fakultatív (2 éj).

4. nap Dijon
Reggeli után a burgundiai bortermelés központjába, Beauneba utazunk. Egy modern kisvasúttal fedezzük fel a város legszebb látnivalóit, majd látogatás a híres középkori kórházban (Hotel Dieu), mely Franciaország egyik legrangosabb történelmi műemléke, a gótikus építészet egyik remekműve. A kórházat a Száz éves háború vége előtt,1443-ban alapították a sebesültek, a szegények megsegítésére. A kórház környéki területre 1457-ben kerültek az első szőlőültetvények. Napjainkra 60 hektáros birtokáról vált ismertté.Minden évben, november harmadik vasárnapján itt tartják a világ egyik leghíresebb boraukcióját a régió nagy presztízsű boraiból. A múzeumi részben eredeti bútorok, kórházi felszerelések, eszközök láthatóak.
Délután a Patriarche pincészetbe látogatunk. Egy 17. századi kolostor ad otthont Burgundia legnagyobb pincehálózatának, ahol egy 5 km-es labirintusban, 15000 m2-en, milliónyi üveg bort tárolnak. Egy somelier által vezetett látogatáson megimerhetjük a pincészet történetét, majd 5 féle, kíváló minőségű bort kóstolunk meg.
Ezt követően egy családi hagyományokat őrző,1867-ben alapított, tradícionális mustárkészítő üzembe látogatunk (Moutarderie Fallot). Itt megismerhetjük a hires dijoni mustár készítésenek folyamatát, majd meg is kóstolhatjuk az itt készült termékeket. A vacsora fakultatív, szállás Dijon/Beaune környékén.

5. nap Lyon – Dijon (200 km)
Reggeli után Lyon felé utazunk. Utunk egy újabb, híres borvidéken vezet keresztül. A Beaujolais, melyet újborként ismerünk, egy igazán könnyed, általában bíbor vagy rubin-árnyalatú, gyümölcsös nedű. Villefranche környékén, az egyik pincészetben megkóstolunk néhány zamatos bort finom sajtok kíséretében.
Délután érkezünk Lyonba. Szállás elfoglalása, majd gyalogos városnézés Lyonban, a "Fény városában", a "Gasztronómia fővárosában". Sétánk során megtekintjük a reneszánsz városrészt, a románkori Amfiteátrumot, a Saint Jean katedrálist és a Notre Dame Du Fouriére bazilikát.
A hangulatos óvárosból a híres Bocuse csarnokhoz sétálunk. 1859-ben épült fel Lyon első fedett piaca. Az óta többször felújították az épületet, mely néhány éve kapta a „Les Halles de Lyon– Paul Bocuse” nevet, a gasztronómia papjaként és a konyhaművészet örök nagyköveteként is emlegetett híres chefről, Paul Bocuseról. Itt minden megtalálható, ami szükséges egy igazi ínyenc fogás elkészítéséhez. A tradícionális éttermek is innen szerzik be a legfrissebb alapanyagokat. És nemcsak a szemünk élvezheti a gazdag kínálatot, sok árusnál lehet kóstolni is. A finom falatokat egy zamatos Beaujolais-val öblíthetjük le egy borbisztró teraszán. Ezután szabadprogram.
Este közös vacsora a tradicionális Bouchon éttermek egyikében. Az autentikus Lyon-i konyha nagyban meghatározza a tradícionális francia konyhaművészetet. A Lyon-i Bouchon éttermek, olyan kisvendéglők, melyek házias ételeket kínálnak. Kockás abroszok, régi plakátok, rézserpenyők emlékeztetnek a hagyományokra. Az éttermek fő jellemzője a családias hangulat, hogy a vendég otthon érezze magát!
A városban számos Michelin étterem található, de a helyi Bouchonok-ban kóstolhatjuk meg a helyi ízeket a maguk egyszerűségében. Az étlapok jellemző fogásai: hurka, kolbász, felvágottak, csukagaluska, buggyantott tojás burgundiai szósszal, rántott pacal… Az ételeket zamatos borok kisérik: Beaujolais vagy a Cotes du Rhone kíváló borai. Szállás Lyonban (2 éj)

6. nap Lyon – Budapest
Délelőtt szabadprogram, melynek során folytathatjuk Lyon ínyencségeinek felfedezését. Délután transzfer a repülőtérre. Elutazás 16:45 h-kor az Easyjet járatával.Érkezés Budapestre 18:50 h-kor.

UNESCOVilágörökségi helyszínek:
Párizs– Szajna-part, Notre Dame
Reims– Plais du Tau
Lyon- óváros




Elrejt