Finom borok és ételek, magyar emlékek erdélyi szomszédainknál
1. nap: Budapest – Arad
Indulás Budapestről 07:00 h-kor Temesvárra. Délben érkezünk a térség legnagyobb birtokára, a Cramele Recas birtokra, amely Románia egyik legjobb pincészete. A Recas mellett található pincészet kiemelkedő bora a Cuvée Überland elnevezésű csúcs boruk, amely Románia legszebb vörösbora.
De megkóstoljuk a Feteasca Neagra-tis (fekete leányka), amely izgalmas fűszereivel és nemes struktúrájával egyediszínt képvisel a romániai fajták között. Az ebéddel egybekötött ( Marhasteak, Cabernet mustárral) kóstolás során az alábbi fehér, rozé, vörös borokat kóstoljuk meg: Solo Quinta 2016 , Solo QuintaRozé 2015, Selene Cabarnet Sauvignon 2015, Selene Feteasca Neagra 2015, és zárásként egy Cuvé Uberland 2012.
A látogatás után egy rövid városnézést teszünk Temesvár központjában. Megtekintjük az 1989-es forradalom tiszteletére elnevezett Győzelem terét, amely a város leghangsúlyosabb tere. Itt látható a tér végében épült Mitropolitana ortodox katedrális, és a tér másik végén az Operaház. Sétánk során megtekintjük a Savoyai hercegi palotát, és az 1736-ban épült Székesegyházat és a Szentháromság szobrot.
A városnézés után utazunk az Arad közelében található Ménes birtokra. Érkezés kora este a borvidék általunk legismertebb birtokára, a Balla pincészetbe. Idehaza rendszeres látogatója a hazai bor fesztiváloknak. A szállás elfoglalása előtt egy palackban érlelt mustos fehérből készült száraz Clarus pezsgővel koccintunk.
Vacsora szállás a Ménes birtokon (2 éjszaka).
2. nap Világos- Temesvár - Recas
Délelőtt a környéken található magyar emlékek felfedezésére indulunk. Kirándulás Világos várához, amely a 13. sz.-ban épült, majd az 1824-ben épült Bohus kastélyt tekintjük meg, ahol Görgey Artúr aláírta az 1848-as magyar szabadságharc feltétel nélküli megadásáról szóló egyezményt (1849. augusztus 12-én).
A déli órákban érkezünk a közeli Aradra. Arad városát Erdély déli kapujának nevezik. Rövid városnézés keretében megtekintjük az aradi vértanuk emlékművét, emlékoszlopot, amelyet a kivégzés helyén állítottak.valamint a régi városmagot a Városházát, a Páduai Szt. Antal templomot, és a Szabadság szobrot. A városnézés után rövid szabad program. Késő délután érkezünk vissza a szállásunkra.
Rövid pihenő majd egy szakmai bemutatónveszünk részt, mely során bemutatják a borvidék történelmét, pincészetet és a birtok legjobb borait. Az alábbi prémium szikla borokból kóstolunk:
Welcomedrink: FRIZZY/ ROZZY 2016
SauvignonBlanc 2017, Furmint Sziklabor 2016, Rosé Cuvée 2017, Kadarka Sziklabor 2013/2015, Fekete leányka Sziklabor 2013/2015, Fekete leányka & Cabernet Franc Sziklabor 2013/2015, Cabernet Franc Sziklabor 2013/2015, Cabernet Sauvignon Grand Selection 2016. A kóstolás után egy igazi erdélyi vacsorában lesz részünk: Paraszt csorba leves tejföllel, kemencében sült csülök, vagy vaddisznóbográcsban.
3. nap Ménes – Arad - Szeged – Budapest
Reggeli után rövid szabad program, majd elindulunk hazafelé. Szeged határában, a déli órákban még megállunk a Fehértói Halász csárdában, egy fakultatív ebédre, - halászlé, túrós csusza -, majd a délutáni órákban érkezünk Budapestre.