Korzika Holidays
1000 Út Utazási Iroda
Engedély szám: U-01681-2015

Cím: 1054 Budapest Kálmán Imre u. 14
Telefon: 36-1-301-4998, 99
E-mail: korzikaholidays@1000ut.hu

Facebook
Hírlevél

La Rioja - BORTÚRA SPANYOLORSZÁGBAN, A LA RIOJA VIDÉKEN  

 
Azonosító:
617
Ellátás:
Félpanzió
Szállás Árak
BORTÚRA SPANYOLORSZÁGBAN, A LA RIOJA VIDÉKEN
Szállás

             Kiváló borok, Speciális ételek, középkori műemlékek Spanyolország legjobb borvidékén.

A Rioja borvidék Spanyolország legismertebb – s világszerte elismert védett bortermelő övezete. (Denominación de Oregen Calificada). Borászatai,dűlői La Rioja, Navarra és a baszkföldi Álavá területére nyúlnak. Művelésük az ókori főníciaiak által kezdődött, az európai civilizáció hajnalán – első írásos említésük és méltatásuk a Kr. u. 873-ból maradt ránk. Navarra és Aragon királya 1102-ben állíttatta ki az innen kikerülő nagyszerű boroknak is szóló védlevelet (Carta de población de Longares) – exportjuk az 1200-as évek óta töretlen. Mára 57.000 ha területen évi 250 millio liter kerül a palackokba és hordókba –85%-ban vörösbor.
A vörösbort adó szőlők (tintos) legelterjedtebb, védett fajtái a Tempranillo, a Garnacha, a Tinta, a Graciano és a Mazuelo.
De milyenek is ezek a borok?
Utazásunk célja – sőt inkább küldetése, hogy minél többet meg tanulhassunk és meg tapasztalhassunk ezen a legendás (és legendásan szép) borvidéken – a kincset érő nedű

1. nap: Budapest – Bilbao
Elutazás 06:15 h-kor Müncheni átszállással, a Lufthansa járatával. Érkezés Bilbaoba 10:45 h-kor, transzfer a szállodába, majd gyalogos városnézés. Bilbao Baszkföld legjelentősebb városa, a Nervión-folyó partján, a Vizcayai-hegység lábánál. A városnézés során megtekintjük a település védőszentjének, Nuestra Senora de Begong XVI. századi templomát, majd a San Antón templomot és a város legrégebbi épületét, a XIV.sz.-i Santiagó katedrálist. Délután látogatás a Guggenheim Múzeumban, Spanyolország egyik leglátogatottabb múzeumában. A Guggenheim Alapítvány gyűjteménye, a világ egyik legnívósabb magángyűjteménye, a legismertebb művészek munkáinak végtelen„választékával”: Kandinsky, Picasso, Miro, Dali, Modigliani, Matisse, Chagall,vagy épp Moholy-Nagy.  Este szabadprogram, séta lehetőséggel.

2. nap: Bilbaotól – La Rioja szívéig…és a kis vendéglőig
Reggeli után indulás La Rioja vidékére. Menet közben a világhírű borvidék történetének, kiváló borainak vázlatos ismertetése. (Aki előző nap már kóstolta valamelyik vöröset – azok izgalmának, türelmetlenségének csitítása… az esti élmények megelőlegezésével…)
Utunk a borvidék kereskedelmi központján, Haro-n vezet keresztül, ahol megismerkedünk a város históriájával, illetve a szerzetes rendek, a barátok és borbarátok sok-évszázados kapcsolatának hagyományaival.
Kitérő a San Millan de Gogolla völgyben, látogatással a VI. sz.-ban (!) épült, San Milan de Suso és a „fiatalabb”, Szent István kori,  San Milan de Yuso kolostor együttesekben. melyek 1997-óta az Unesco Világörökség részei.
Az eredeti, 537-ben alapított monostort - melyet még (Szent Emilián) pásztor-remete alapított - a 6. és 10. század közötti időszakban,- többször kibővítették az ott élő szerzetesek. A szent sírja is itt található. A Suso kolostor történelmi jelentőségét azoknak a kézírásos emlékeknek, kódexeknek köszönheti, melyeket San Millán sírjában találtak meg. Ezek képezik Spanyolország legjelentősebb középkori emlékeit.
San Millán sírjában találták az első spanyol kézírásos nyelvemléket - s az ókorból át örökölt bor és gyógyital recepteket.
Késő délutáni érkezés La Rioja központjába, „szívébe”, Logrono városába.  
Bejelentkezés a hotelbe, majd vacsora a Zsarcillo étteremben. Éjszaka Longronoban.

3. nap: La Rioja borvidék- és kulináris kincsestára - Logrono
Reggeli után programunkat az 1895-ben alapított Martinez Lacuesta pincészetnél kezdjük. A közel három órás program keretében megismerjük a régió történetét, megtekintjük a pincét, majd kétféle bort kóstolunk meg. Ezt követően egy 3 fogásos ebéd keretében megízleljük a híres Rioja grillezett báránybordát és két vörösbort, egy Reserva-t és Grand Reserva-t.  Ebéd után fakultatív látogatási lehetőség A Bor Múzeumában.
Délután a Faustino csoport egyik fiatalabb pincészetébe, a Bodegas Campillona-ba látogatunk. A vezetett túra után egy hordóban érlelt fehérbort és egy gyümölcsös Rosét kóstolunk meg. Kora délután rövid pihenő és ízlelő bimbó felkészítés a szállodában.
A két legfontosabb( leghíresebb) XIX. századi nagybirtok, a Riscal és a Murrieta családi történetének áttekintése – majd látogatás az utóbbiban: A „Spanyolország ékköveként” is számon tartott Marques De Murrieta borászat 1852-óta működik mai formájában. A látogatás keretében megtekintjük a pincészet legszebb termeit, majd egy hideg vacsora keretében megismerjük a spanyol gasztronómia legjellegzetesebb ételét - a Tapast. A hét tapas-ból álló sokszínű- és ízű vacsora a spanyol gasztronómia nagyszerű ízelítője. A tapasok mellett a pincészet 5 legjobb borát kóstoljuk meg: Pazo Barrantes Albarino fehér, Marques de Murrieta Reservavörös, Dalmau Reserva vörös, Capellania Reserva fehér, és végül egy Murrieta Gran Reserva vörösbort.

A program végén, fakultatív módon megkóstolható Spanyolország máig egyetlen, Robert Parker által 100 pontra minősített bora, az 1986-os, 21 évig amerikai hordóban érlelt, majd öt évet egy beton hordóban tovább érlelt, és ezután palackozott Castillo Gran Reserva Especial Cosecha. A bor korlátozottan áll rendelkezésre, ezérta kóstolási igényt előre kérik jelezni.  Árfekvés: 495,-EUR/palack) Éjszaka Longronoban

4. nap: La Rioja borvidék.  A Gran Reserva-k balladája
Reggeli után  a La Rioja vidék egyik ikonikus pincészetéhez, az 1890-ben alapított, Bodegas Franco Espanolos pincészethez utazunk. Megtekintjük a Centenáriumi pincét, majd a pincészet 4 legjobb borát meg is kóstoljuk: 
Egy fehér Vina Soladad Tete de Cuve Reserva 2005, egy vörös Rioja Bordon Gran Reserva 2007, egy vörös Barón D'Anglade 2011 Limited Edition, végül egy a Viura és Chardonnay fajtából készült fél édes Talla de Diamonte desszert bort. Ezt követően közös ebéd a vidék speciális ételeiből.
Fakultatív kóstolási lehetőség: egy 1970-es különleges Rioja Bordon Reserva (felár ellenében).
Délután szabad program. Séta Logronoban az Ebro folyó partján.
Este látogatás a közeli Eltziegoban található Marques de Riscal pincészetnél, amelyet 1858-ban alapítottak. A vezetett látogatás után egy ültetett vacsora keretében, az alábbi, válogatott borokat kóstoljuk meg: 
Marqués de Riscal Verdejo (D.O. Rueda), Marqués de Riscal Limousin (D.O. Rueda),
Marques de Riscal Gran Reserva ( D.O Ruede ) Barón de Chirel ( D.O.Ca. Rioja).
Szállás Logronoban.

5. nap:  Logrono – Bilbao -Budapest
Délelőtt még ellátogatunk Haroba, a Bodega Muga pincészetbe. A közel 3 órás program keretében megtartjuk utolsó (a helyszínen megélhető) riojai kóstolónkat – vásárlási lehetőséggel.
A kóstoló után Bilbao felé indulunk , útközben ebéd egy étteremben, majd utazás a repülőtérre.
Indulás 18:45 h-kor. Müncheni átszállással 23:15 órakor érkezünk Budapestre

Indulási időpontok: 2017 május 28., október 21.

Minimális indulási létszám: 12 fő

Elrejt