Séta a Montepulciano Vino Nobile, Montalcino és Chianti dombjai között, látogatással
a híres Strozzi kastélyban.
1 nap: Budapest – Pisa– San Gimignano
Találkozás 08:45 h-kor a Liszt Ferenc repülőtéren. Elutazás 10:45 h-kor a Ryanair járatával Pisaba. Érkezés 12:40 h-kor, majd utazás San Gimignanoba, majd ismerkedés a „Tornyok városával”. San Gimignanoban tökéletes állapotban maradtak fenn a középkori építészet emlékei, a városfal és a 15 impozáns lakótorony, mely a város jelképévé vált. Szűk sikátorai, hangulatos terei visszaröpítenek a múltba. Számos templom, kápolna található itt. Városnézésünket a Szent Agostino templom és a Palazzo del Popolo (városháza) megtekintésével zárjuk. Szállás San Gimignanotól 20 km-re, egy 4*-os szállodában (3 éj). Vacsora a szállodában.
2. nap: Chianti vidéke (szarvasgomba vadászat) – San Gimignano
Reggeli után a híres Chianti vidéket fedezzük fel. A reggeli napsugarak alatt, szarvasgomba vadászatra indulunk a Chianti erdőbe, hogy este a vacsora alkalmával meg tudjuk kóstolni ezt a különleges ételt. Kutyával keressük meg a vacsorára való gombát,miközben kísérőnktől megismerjük a szarvasgomba misztikus történetét és gasztronómiai jelentőségét. Tájékoztatást kapunk a gyűjtés, tárolás, felhasználás technológiájáról is.
A közel 2 órás program után gyönyörű, dimbes-dombos vidéken keresztül utazunk Gaiole in Chiantiban található Castello di Meleto pincészethez.Érkezés után megtekintjük a kastély antik pincészetét, majd 3 féle bort kóstolunk meg: Meleto Chianti Classico DOCG, Meleto Chianti Classico ConfezioneSpecial és egy Vigna Casi ChiantiClassico Riserva DOCG apró toszkán falatkákkal (bruschetta, oliva bogyó) kisérve.
A kóstolás után a közeli Radda in Chiantiba utazunk tovább. A mesebeli környezetben fekvő Albola kastély pincészetében egy könnyű, toszkán ebéden veszünk részt, majd egy professzionális bemutató keretében az alábbi borokat kóstoljuk meg: 2015-os Chardonnay, 2012-es Chianti Classico,2011-es Chianti Classico Riserva. Az ebédet és a kóstolást egy Vinsanto desszertbor zárja.
Délutáni sétánkat Castellina in Chiantibankezdjük, amely az örökös, Firenze – Siena közötti háborúk utolsó erődvárosa volt. Megtekintjük a várat, felmegyünk a 14. században épült középkori toronyba, ahonnan csodálatos a kilátás a városra és a környező vidékre. Az ősi falak mentén találunk egy lenyűgöző földalatti alagutat, Via della Volte, ahol üzletek, kézműves boltok portékáiból válogathatunk. Megtekintünk egy, a közelben található 6. századi etruszk sírt, majd meglátogatunk egy kézműves fagylalt készítőt, amelyet NewYorktól Tokióig ismernek és csodájára járnak.
Este egy közeli farmon vacsorázunk, ahol a reggel megtalált szarvasgombát fogyasztjuk el, egy finom Chianti bor kíséretében. Este érkezünk vissza a szállásunkra.
3. nap: Siena - Montepulciano–Pienza – Montelcino – Siena
Reggeli után Montepulcianoba utazunk. Utunk során megpillantjuk az igazi toszkán tájat, mely visszaköszön minden képeslapról. Meseszép dombok között haladva érkezünk Pienzába a reneszánsz építészet mintavárosába. Itt született II. Pius pápa, aki a helységnek 1462-ben városi jogokat adott, és püspöki székhellyé tette. Ő építtette a dómot, a püspöki palotát, a Palazzo Pubblicot és a pompás Palazzo Piccolominát. Pienza történelmi központja 1996-óta az Unesco Kulturális Világörökség része. A Porta al Praton keresztül érkezünk a város központjába. Itt láthatjuk a II. Pius által megálmodott épületeket,és egy igen szép reneszánsz kutat.
A látogatás után Montepulcianoba utazunk, ahol az épületek ódonsága, stílusa, fekvése lenyűgöző. Sétánk során megtekintjük a város reneszánsz főterét, ahol nyaranta színházi előadásokat tartanak. A négyszögletű teret a Dóm és régi paloták határolják.
Montepulciano és környéke Toszkána legjobbhárom borvidékének egyike (Montalcino és Chianti mellett). Hogy erről magunk ismegbizonyosodjunk,a városnézés után látogatást teszünk a Saint Anna családipincészetben, ahol egy könnyű ebéd után a pincészet 3 kiváló borát kóstoljuk meg: Rossodi Montepulciano DO 2014, Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2014, Vino Nobile di Monte Poldo DOCG. 2015.
A kora délutáni órákban érkezünk Sienaba. Aváros híres műemléke a Dóm, amely a 12-13. században épült, és 1215-tőlmiséztek itt. Belsejét a román és gótikus stílusok harmonikus keveredése jellemzi. A látvány lenyűgöző, mely magasba törő pilléreinek is köszönhető. Siena főterének, a Piazza del Campo-nak legszebb épülete a Palazzo Pubblico. A teret, melyet a világ egyik legszebbjének tartanak, a 14. században a Kilencek Kormányának tiszteletére sárga és szürke kövekkel kilenc részre tagoltak. Siena történelmi központja 1995-óta az Unesco Kulturális Világörökség része.
Este a Tenuta Guicciardini Strozzi birtokra utazunk. A csodálatos környezetben található, 530 hektáros birtok több mint 1000 éves múltra tekint vissza. A nemesi Strozzi család tovább őrzi a hagyományokat, melynek köszönhetően világhírű borok kerülnek ki pincészetükből. A történelmi pincelátogatást egy toszkán vacsora követi, melynek tipikus fogásai helyben készülnek. A finom ételeket a pincészet 4 legjobb bora kíséri: Vernaccia Riserva, MOMI Maremma DOC, Sodole Supertuscan, és egy Vinsanto desszert bor zárja a sort. A hangulatos estét követően visszautazunk a szállodába.
4.nap: Firenze - Bologna
Reggeli után utazás Firenzébe, városnézés helyi idegenvezetővel a "reneszánsz" bölcsőjeként” is emlegetett városban. Az Arno folyó két partján, annak gyönyörű völgyében elterülőváros nagyon hosszú múltra tekint vissza. Hosszú ideig a Medici család uralta,1865-1870 között az Olasz Királyság fővárosa volt. Számtalan történelmi és művészeti látványosságnak ad otthont. Történelmi belvárosát 1982-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította.
Városnézésünket a Michelangelo térről kezdjük, ahonnan csodálatos a panoráma Firenze városára, és az Arno folyóra. Ezután a gyalogos városnézés során meglátogatjuk a Pitti Palotát, a 14.-15. században épült belvárost, átsétálunk a Firenze jelképévé vált Ponte Vecchio hídon, kívülről megtekintjük a középkori városházát (Palazzo Vecchio), a Dómot, a Santa Croce templomot Michelangelo és Gallilei sírhelyeivel. Délután szabadprogram, majd utazás Bolognaba.
Este fakultatív látogatás Eataly World-be,Olaszország gasztro vidámparkjába. Itt a látogató megtudhat mindent, amit az olasz ételek készítéséről tudni lehet. A 25 hektáros parkban a „tanyától a villáig” követhetjük nyomon az ételek készítést, és azt is, hogy honnan érkeznek a hozzávalók a különböző fogásokhoz. Az Eataly World bemutatja az ország minden régiójának gasztronómiáját. A vendégek 45 étteremben és bisztróban kóstolhatják meg a legfinomabb fogásokat, emelllett 40 gyárat is meglátogathatnak, ahol megnézhetik, hogyan készül a sajt, a tészta, az olaj, az édességek illetve, hogy hogyan dolgozzák fel a különböző halakat, húsokat. Ez az élmény egy igazi „gasztrobomba” lesz. Itt mindenki kedvére választhat vacsorát! Szállás Bolognaban.
5.nap: Bologna – Budapest
Reggeli után transzfer a repülőtérre. Elutazás Bolognaból 13:05 h-kor a WizzAir járatával, érkezés Budapestre 14:30 h-kor.
Időpont: 2018.05.20., 10.21. (4 nap / 3 éjszaka)
Utazás: repülővel
Az UNESCO Világörökségi listáján szereplő helyek:
Firenze történelmi központja (kulturális/1982)
San Gimignano: Történelmi központja (kulturális/1990)
Siena: Történelmi központja (kulturális/1995)
Pienza: Történelmi központja (kulturális/1996)