Elképesztő, érintetlen, színes és kontrasztos világ,mely 24. óráját éli. Kóstolók, piacok, gasztrotúra, kirándulás, hagyomány éskultúra. Családoknak, gyerekeknek, baráti társaságoknak kifejezetten ajánlott!
1.nap Budapest – Tákos - Csaroda – Szatmárcseke – Túristvándi – Penyige – Panyola
Találkozás a
reggeli órákban Budapesten, utazás Szatmár-Beregbe. Bejárjuk Magyarország egyik
legszebb, érintetlen területét: Tákoson és Csarodán különleges, festett
középkori templomokat látogatunk, Tarpán megállunk a szárazmalomnál, Nagyaron
Petőfi fájánál és a kastély rózsakertjénél. Útközben különleges, helyi
finomságokat kóstolunk: bélest és házi kenyeret egyenesen a kemencéből,
vaslapon sült húst, aszalt gyümölcsöket, rózsavizes limonádét. Mini szatmári
főzőkurzus: egy nagyon jellegzetes, szatmári menü elkészítése, melyet közös
vacsora követ (tormaleveles töltike füstölt hússal, szilvalekvárral töltött
panyolai baba). Szállás Panyolán.
2.nap Penyige - Túristvándi - Szatmárcseke - Cégénydányád - Panyola
Penyigén lekvárt
kóstolunk, Túristvándiban elindulnak a kedvünkért a mesebeli vízimalom kerekei,
Szatmárcsekén megnézzük az egyedülálló, csónakos fejfás temetőt, majd a Tisza
és a Túr találkozásában gyönyörködünk, majd megállunk Cégénydányád monumentális
matuzsálem-fájánál. Megnézzük, hogy nyújtják a profik a szatmári kígyórétest,
amit meg is kóstolunk. Délután főzdebemutató látogatás és kóstoló a Panyolai
Szilvórium pálinkafőzdéjében. Szállás Panyolán.
3.nap Szatmárnémeti - Nagybánya - Breb
A slow food
jegyében elköltött, komótos reggeli után Szatmárnémeti belvárosában a
városnézés mellett megkóstoljuk a jellegzetes, helyi perecet. Megállunk
Nagybánya látványos főterén és zakuszkát, frissen sült fánkot, helyi finomságokat
kóstolunk autentikus piacán. Innen irány a hegyvidék! Utunkat némi
kukoricalisztben sütött, frissen fogott pisztráng miatt megszakítjuk egy
különlegesen festői helyen, csúcsok, tavacskák és vízesések közt, majd vár a
máramarosi, érintetlen világ. Éjszaka Brebben, a vidék legeredetibb és
leghagyományosabb, legszebben megőrződött falujában. Szállás Breb-ben.
4.nap Breb és az UNESCO Világörökség részét képező, máramarosi fatemplomok
Tudták, hogy az angol trónörökösnek háza van ebben a faluban? Reggeli után falu séta: Brebben még él a hagyományos életmód, így olyan jelenetek tanúi lehetünk az ébredő faluban, amiket már csak nagyon messzi, elzárt tájakon van módunk megtapasztalni. Látogatás a mesebeli világba, ahol UNESCO világörökségi fatemplomok, hegyi pásztorok, faragott kapuk és egy olyan időtlen élet fogad, amit látni és megélni a végtelen harmóniát jelenti. Nem csak műemlékeket látogatunk, hanem alapos bepillantást nyerhetünk a helyiek életébe: a pásztorok sajttal kínálnak, látunk kemencét, patakbeli „mosógépet” és házi pálinkafőzdét munka közben, a fa faragó megmutatja a műhelyét, vacsorázni pedig egy olyan jókedélyű, helyi asszonyságnál fogunk, aki vendégszeretetben és hagyományos ételekben lekörözhetetlen. Minden egyedi, autentikus és különleges lesz.
5.nap Barcánfalva – Iza-völgye – Tiszaveresmart – Máramarossziget
A máramarosi hagyományos építészet esszenciája a makulátlan, tájba illeszkedő barcánfalvi kolostor. Kirándulunk, almás pitét és áfonya lekvárt kóstolunk,megtekintünk egy különleges magángyűjteményt, helyi kézműveseket látogatunk, szétnézünk Máramarosszigeten, Kelet-Magyarország egykor leggazdagabb városában. Utunk különlegessége, hogy nem turistaként, hanem valódi vendégként élhetjük át azt a ritmust, amit a természet és a helyiek diktálnak. Szállásunk olyan eredeti, hagyományos faházakban lesz, melyek angol tulajdonosai hazájuknak Máramarost, feladatuknak az itteni értékek megőrzését választották. Pompás vacsora zárja a napot, amiből a házi, sült túrógombóc sem maradhat ki.
6.nap Szaplonca – Vámfalu - Avasfelsőfalu – Vámfalu – Sárköz – Budapest
Miután ki gyönyörködtük magunkat a színpompás viseletekben, amikben a helyiek a vasárnapi istentiszteletre járnak, búcsút veszünk Breb mese világától, és útnak indulunk Szaploncára, a Vidám temetőbe ,ahová az emberek nevetni járnak. Ilyenből is csak egy van: a különleges helyen tett séta után Vámfalu utolsóként megmaradt, hagyományos fazekas műhelyében, majd Avasfelsőfalu skanzenében nézünk szét. Mics- és puliszka kóstoló, majd fotószünetet tartunk Sárköz „palotáinál”, mielőtt átkelünk a határon. Érkezés élményekkel telve Budapestre az esti órákban.