Korzika Holidays
1000 Út Utazási Iroda
Engedély szám: U-01681-2015

Cím: 1054 Budapest Kálmán Imre u. 14
Telefon: 36-1-301-4998, 99
E-mail: korzikaholidays@1000ut.hu

Facebook
Hírlevél

Bor és gasztronómia - A KÁRPÁTOK ÍZEI  

 
Azonosító:
633
Ellátás:
Reggeli
Szállás Árak
A KÁRPÁTOK ÍZEI
Szállás
 Kivételes találkozás Kárpátalján innen és túl a szívből jövő, természetes vendégszeretettel és az eredeti ízekkel.


1.nap: Budapest – Beregszász, Kápátalja – Huszt – Visk

Reggelautóbusszal indulunk Budapestről, hogy átszeljük Magyarország keleti felét. Beregszászon a városnézés mellett a helyi piacon megkóstoljuk a frissen sütött csebureket, a kvászt, a házilag ütött olajat és a kiváló süteményeket. Majd Nagyszőlős Bartók Béla-emlékei következnek, innen pedig Huszt vadregényes romvárához utazunk. A várhegyre jutva kinyílik előttünk a Tisza völgyénekkáprázatos panorámája. Visken a mesebeli református templomot tekintjük meg, majd este h
agyományos, helyi menüvel fogadnak: kakukkfüves borscslevessel és faszénen sült saslikkal, mely mellé az elengedhetetlen fekete kenyér jár.

2.nap: Técső – Aknaszlatina –Rahó – Kőrösmező – Jaremcse

Az autentikus vendégház kínálta hagyományos paraszt reggeli össze sem vethető a szállodák büféasztalával. Kirándulunk a Tisza felső folyása mentén, megtekintve a pompás, kazettás mennyezetű técsői református templomot. Aknaszlatinán helyi történeteket hallunk a csempészetről, az illegális pálinkafőzésről és a soha be nem fejezett, hatalmas házakról. Európa közepén a környék helytörténeti emlékei közt kortyolunk kárpáti gyógynövényteát, majd a Tatár-hágón átkelve érkezünk meg a messzi Jaremcsébe. Ebben a hegyi városkában harapni lehet a levegőt – erdei ösvényekkel szabdalt, fenyőfákkal körbevett rönkházak és a huculok vidéke ez. Útközben többek közt varenyikit, vagyis házi, töltött tésztát és uzvart (aszalt gyümölcsökből készült ital) kóstolunk.

3. nap: Krivopillija – Kosiv – Kolomiya és a huculok földje

A Krivlopillija nevű faluba tartó hegyi út nagyon látványos. Ez a pásztorok földje, ezen a vidéken máig hagyományosan készül a juhsajt. Hogy hogyan, azt saját szemünkkel láthatjuk, sőt ki is próbálhatjuk. A magasan fekvő területről nagyszerű kilátás nyílik a Kárpátok legmagasabb ormaira, az ukrán és a román oldalon is. A farm, amit meglátogatunk, tiszta levegőjű és érintetlen, emiatt az itt készített javak minősége egyedülálló. Megízleljük a pásztorok ebédjét: erdei gombából készült levest és a rakott puliszkát. Kosiv művészeiről és kézműveseiről ismert, valamint országosan ismert piacáról. Megismerkedünk a helyi meseterek különleges munkáival. Az egyik hegyi, elbűvölő faluban pedig a hagyományos, kovászolt, a kemence kövén sütött kenyér készítését követhetjük figyelemmel. Mindezt kivételes, sehol máshol nem tapasztalható vendégszeretettel kínálja a szívélyes gazda.


4. nap: Kolomya - Beregszentmiklós - Munkács – Ungvár

Reggeli sétánk a Guk-vízeséshez vezet, majd Galícia legfestőibb városába, Kolomyába utazunk. Megtekintjük a néprajzi ihletésű múzeumot, majd megtanuljuk elkészíteni az egyik legjellegzetesebb galíciai édességet, illetve megkóstolhatjuk azokat a fogásokat, melyeket a régi, német kézművesmesterek honosítottak meg a vidéken. Beregszentmiklóson egy misztikus, különleges várban kalauzol minket maga a várúr, itt beregvidéki borral koccinthatunk Zrínyi Ilona egykori hálószobájában. Majd a gazdag történelmi múlttal rendelkező Munkács zárja a napot. Napközben gazdagon kóstolunk: áfonyás teát, aszalt gyümölcsöket, házi kolbászt, havasi mézet – csupa olyan dolgot, melyek gazdag íze csak ezen a tájon érvényesül.


5. nap: Ungvár – Budapest

Reggeli után Ungvár óvárosának látnivalóival és remek piacával ismerkedünk meg, ahol a halak, rákok és a kavár minden megjelenési formájával találkozhatunk. Mézes sütemény-kóstolása Medvij kraj kávézóban. Majd az elmaradhatatlan vásárlás következik. Csupa jellegzetes és nagyon finom holmi: szárított erdei gombát, remek mézet, csokoládét végtelen választékban, ízesített halvát – és még sorolhatnánk. Opcionális ebéd egy remek kolibában, vagyis rendkívül hangulatos rönkházban.Történelmileg úgy alakult, hogy Kárpátalján sok nemzetiség él, emiatt a helyi konyha egyedi, és sok olyan ételt tartalmaz, mely az ukrán, magyar, orosz,szlovák, román, zsidó ízvilágot ötvözi, emiatt különlegesen ízletes. A határátlépés után irány Budapest. Érkezés az esti órákban. 


Elrejt